SIMPLE AS ABC #2: Keep calm and Validate

Thomas Bellinck / ROBIN | Première

Documentair muziektheater over migratiemanagement.

Zo’n 7 jaar geleden raakte Thomas Bellinck als theaterstudent in Brussel voor het eerst betrokken bij een hongerstaking van 103 geïllegaliseerde migranten. Tot op vandaag slaagt Bellinck er niet in om greep te krijgen op alle vragen en twijfels die deze hongerstaking in hem heeft losgemaakt. Om greep te krijgen op alle tegenstellingen die het debat over migratie dooraderen. Hij werkte sindsdien nog geregeld met migranten in verschillende precaire contexten: voor acties in bezettingen, voor workshops in een gevangenis, voor een experimentele documentairereeks over arbeidsmigratie en industriële landbouw in Almería,...

Gefascineerd en verward door de beeldvorming rond illegalisering, door het aanzwellende veiligheidsdiscours en de logistiek achter grensmanagement, startte hij in 2015 een lange-termijntraject op onder de naam Simple as ABC: een reeks performances en installaties over de Westerse ‘migratiemachine’.

In 2015 creëerde hij Simple as ABC #1: Man vs Machine, een kortstondig grote-zaalessay over migratiespitstechnologie - zoals de elektrische neus, die wordt ontwikkeld om smokkelwaar en verborgen migranten te ruiken. Sindsdien diept hij het materiaal voor Simple as ABC verder uit. Hij reisde naar Athene, Idomeni en Lesvos, bezocht vluchtelingenkampen en registratiecentra en sprak er met migranten, hulpverleners, activisten, beleidsmakers en grenswachters.

Simple as ABC #2: Keep Calm & Validate wordt een documentair muziektheater over de logistiek achter sociale sortering en wordt gecomponeerd voor twee acteurs en vier muzikanten. De titel verwijst naar een poster die prijkt op het prikbord in de controlekamer van het EU-grensmanagementagentschap Frontex.

Voor Keep Calm & Validate reist Bellinck verder langs de rafelranden van Europa en knoopt hij gesprekken aan met de vrouwen en mannen die werken voor de hoogtechnologische EU-agentschappen Frontex en eu-LISA. Het kernwoord van hun missie is ‘risico’: ‘risico-analyse’, ‘risicocommunicatie’, ‘risicomanagement’.

tekst & regie: Thomas Bellinck
compositie: Joris Blanckaert
dramaturgie: Sébastien Hendrickx, Esther Severi
kostuum: An Breugelmans
lichtontwerp: Stef Stessel
muziek: SPECTRA
productieleiding: Celine van der Poel
scenografie: Jozef Wouters
spel: Marjan De Schutter, Jeroen Van der Ven
 
Productie: 
ROBIN vzw & OP.RECHT.MECHELEN coproductie: De Grote Post, NONA, Het Kaaitheater, Kunstenfestivaldesarts, SPECTRA met de steun van: De Vlaamse Overheid, HoGent School of Arts KASK & Conservatorium
Beeld: 
© Thomas Bellinck
Speeldagen: 
WOE 10 - DON 11 - VRIJ 12 - ZAT 13 MEI 2017 20u30
Praktisch: