IN BETWEEN VIOLET AND GREEN

Atelier Bildraum, LOD & Thomas Smetryns

“Ergens tussen paars en groen, daar ligt de kleur die alles met elkaar verbindt, daar, ergens op oneindig, tussen de tinten lucht en water in.”

Claude Monet, uit briefwisseling met Paul Cézanne, ca. 1869

Op scène staan een architect en een fotografe. Hij is in de weer met zelf ontworpen maquettes, zij fotografeert en projecteert. Het publiek is getuige van zowel de ambachtelijke totstandkoming van het beeld als van het resultaat dat dat oplevert. Als techniekers van de verbeelding sleutelen Steve Salembier en Charlotte Bouckaert van Atelier Bildraum voor de ogen van het publiek aan hun universum.  Een wereld die langzaam vorm krijgt op de muziek van componist Thomas Smetryns, en muzikanten Jakob Ampe en Benjamin Dousselaere.

Het vertrekpunt is Monets tuin te Giverny en de daarbij horende reeks schilderijen Les Nymphéas. Als grondlegger van het impressionisme brak Monet voor het eerst uit de salons en zette zijn schildersezel bewust in de natuur. Voor Salembier en Bouckaert werkt vooral de verwevenheid van schilderen en tuinieren als belangrijkste inspiratiebron. Monet bewees immers hoe beeld en ruimte, tuin en landschap, onlosmakelijk met elkaar verbonden en maakbaar zijn.

De tuin en het landschap zijn dan ook de hoofdpersonages van In between violet and green. De tuin is dat toegeëigend stukje wereld waarin we ons in alle beslotenheid kunnen terugtrekken en die we vanuit onze eigen dromen en verlangens uitbouwen tot een persoonlijke idylle. Ze vertelt zo iets over wie we zijn en hoe we naar de wereld kijken. De voorstelling gaat op zoek naar hoe alle tuinen samen het landschap vormen en hoe iedereen de wereld waarin hij leeft uiteindelijk ook mee bepaalt.

Van en met: 
Concept, regie en scenografie: Atelier Bildraum (Steve Salembier & Charlotte Bouckaert) - Compositie: Thomas Smetryns - Dramaturgisch advies: Piet Arfeuille, Vladimir Miller - Met: Steve Salembier & Charlotte Bouckaert - Muzikanten: Jakob Ampe, Benjamin Dousselaere Thomas Smetryns - Lichtadvies: Rik Teunis - Techniek: Pino Etz, Christoph Donse, Rik Teunis, Peter Quasters, Jannes Dierynck - Productieleiding: Isabel Vermeulen, Jo Mackie
Productie: 
LOD muziektheater, Atelier Bildraum, Theater Malpertuis, De Munt / La Monnaie
Beeld: 
(c) Bildraum
Locatie: 
NONA
Speeldagen: 
WOE 19 APRIL - 20u30
Praktisch: 

Met de steun van: De Ververij Ronse, De Spil Roeselare, Kunstenwerkplaats Pianofabriek.