HET PROCES

Abattoir Fermé / Première

Abattoir Fermé bewerkt Franz Kafka’s meesterwerk HET PROCES (1925) tot een theaterproductie over (on)schuld, rechtsgang en boete.

Op zijn dertigste verjaardag wordt bankbediende Jozef K. “gearresteerd” door twee lagere ambtenaren. Hij kan en mag zijn gewone leven voortzetten, maar in de wetenschap dat hij is aangeklaagd. Er zal een jarenlange procesvoering volgen – nooit rechtstreeks maar steeds indirect, via bemiddeling door ‘zaakwaarnemers’ en een advocaat. Overtuigd van zijn onschuld gaat Jozef K. de confrontatie met het rechtssysteem aan. Hij komt terecht in een absurde wereld waarin het recht en de rede lijken te wijken voor de macht en logica van een ondoorgrondelijke bureaucratie. Langzaamaan dringt ‘het proces’ door tot in alle facetten van Jozefs professionele en privéleven.

Nergens wordt duidelijk waarom Jozef is aangeklaagd, noch wie hem nu eigenlijk beschuldigt en nooit worden details van de aanklacht en de procesvoering prijsgegeven. Wel wordt duidelijk dat de rechtsgang een uiterst moeizaam proces is: Jozefs verzoekschriften worden bijvoorbeeld wel voorbereid, maar nooit door de rechtbank gelezen. Na verschillende vruchteloze pogingen om greep te krijgen op zijn proces, geeft Jozef K. uiteindelijk toe. Gewillig stemt hij ermee in dat op zijn 31e verjaardag een verschrikkelijk vonnis wordt uitgevoerd.

Abattoir Fermé verzamelt een grote cast voor wat toptheater belooft te worden, drie weken lang uitsluitend te zien in Mechelen! 

Van en met: 
Tekst en regie: Stef Lernous, vrij naar Franz Kafka Spel: Ruth Becquart, Pascal Buyse, Bob De Moor, David Dermez, Steve Geerts, Gert Jochems, Nona Buhrs, Anne Fé De Boer, Manon Nieuweboer, Kirsten Pieters, Chiel van Berkel, Tine Van den Wyngaert, Tania Van der Sanden. Muziek: Kreng Decor - en lichtontwerp: Stef Lernous & Sven Van Kuijk
Productie: 
Abattoir Ferme. Coproducent: Op.Recht.Mechelen. Partner: NONA
Beeld: 
Stef Lernous
Locatie: 
NONA
Speeldagen: 
DIN 14 t/m ZAT 18 MAART, DIN 21 t/m ZAT 25 MAART, DIN 28 MAART t/m ZAT 1 APRIL 2017
Praktisch: 

Opgelet: aanvangsuur 20u!
Tickets: 20 euro, (reductieprijs 18 euro)

I.h.k.v. OP.RECHT.MECHELEN