BRAM DE LOOZE | FRED VAN HOVE at 80

Piano E Forte - JazzXS

BRAM DE LOOZE

De jonge jazzpianist Bram De Looze is gekend van LABtrio (met Lander Gyselinck en Anneleen Boehme) en als stuwende kracht achter Septych. Zijn pianospel is vooral gestoeld op improvisatie en hij haalt zijn inspiratie zowel uit klassieke, hedendaagse als uit jazzmuziek.
Fortepiano’s kwamen op vanaf de 18de eeuw. De naam fortepiano is te danken aan het vernieuwende effect om zowel luid als zacht te kunnen spelen. Bij de voorlopers van de fortepiano, klavecimbel en klavechord, was deze dynamiekverandering nog niet mogelijk.
Deze historische piano’s wijken af van de standaard moderne piano én verschillen elk in bouw, materiaal en structuur wat verrassende afwijkingen en mogelijkheden in toon, timbre en volume oplevert.
Bram De Looze gebruikt deze eigenschappen in zijn spel en versmelt het repertoire dat oorspronkelijk op elk van deze instrumenten gespeeld werd op inventieve en verrassende wijze met zijn eigen spel en interpretatie.
 


FRED VAN HOVE

Met pianist, accordeonist, kerkorganist, klokkenspeler, componist en improvisatiepionier Fred Van Hove brengt JazzXS twee verschillende generaties muzikanten en improvisatoren bij elkaar.
Fred Van Hove verraste in 2016 al tijdens het BRAND! Festival in duo met saxofonist André Goudbeek kreeg recent de Klara-Carrière Prijs en viert dit jaar zijn tachtigste verjaardag. Dat wordt gepast gevierd met een tweedaags festival op 3 en 4 februari  in de Singel. Een mooie aanleiding dus om Fred Van Hove terug uit te nodigen in NONA voor een uniek soloconcert.
Een mooie aanleiding dus om Fred Van Hove terug uit te nodigen in NONA voor een uniek soloconcert. Bekend van zijn gewaagde samenwerkingen met het kruim van muzikanten uit de internationale (free)jazz en improvisatie is het vaak tijdens de schaarse solomomenten dat deze improvisatiepionier excelleert. 

Fred Van Hove is professioneel freelance muzikant sinds 1964 en behoort tot de eerste generatie Europese vrije improvisatoren. In 1968 zet hij samen met Peter Brötzmann, Buschi Niebergall, Peter Kowald, Han Bennink, Sven-Åke Johansson, Evan Parker en Willem Breuker de Europese improvisatie op de internationale kaart met de legendarische lp Machine Gun. Later maakte hij deel uit van een trio met Brötzmann en percussionist Han Bennink. Begin jaren 70’ neemt hij voor het Belgische ‘Vogel Records’een solo-album op, gevolgd door en album in duo met de Antwerpse saxofonist Cel Overberghe. Van Hove is een van de oprichters van WIM (Werkgroep Improviserende Musici) – een vzw die sinds 1972 de belangen van muzikanten uit de vrije improvisatie verdedigt – waarmee hij jarenlang het toonaangevende Free Music Festival organiseerde. Sindsdien speelt Fred Van Hove met vrijwel alle groten uit de jazz en improvisatie, onder wie Evan Parker, Paul Lovens, Steve Lacy, Tony Oxley … In 1996 werd hij door de Vlaamse regering benoemd tot Culturele Ambassadeur van Vlaanderen, in 2010 kreeg hij de Sabam Prijs als gevestigde waarde.


Een programmatie van NONA i.s.m. Cultuurcentrum Mechelen.

Van en met: 
Bram De Looze: piano - Fred Van Hove: piano
Locatie: 
NONA
Speeldagen: 
ZAT 8 APRIL 2017 - 20:30