• (c)Thomas Walgrave
  • (c)Thomas Walgrave
  • (c)Thomas Walgrave

ALLES IS RUSTIG

STAN | herneming

In 1999 creëren Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Sara De Roo Alles is rustig, naar Thomas Bernhards Über allen Gipfeln ist Ruh.

Thomas Bernhard ontleent de titel van zijn stuk (Über allen Gipfeln is Ruh) aan een gedicht van Goethe. Hoofdpersonage Moritz Meister (gespeeld door Damiaan De Schrijver) is een gevierd auteur, die net zijn meesterwerk - de tetralogie - voltooid heeft. Samen met zijn vrouw (Sara De Roo) leeft hij teruggetrokken in een idyllisch huis in de Duitse vooralpen. Meister wacht enkel nog op de Nobelprijs om volmaakt gelukkig te zijn. Het paar krijgt bezoek van de gebrilde doctoraalstudente juffrouw Werdenfels (Jolente De Keersmaeker). Iedereen bewondert Meister, maar bovenal bewondert hij zichzelf.

Bernhard hekelt de ijdelheid, de zelfingenomenheid en de decadentie van cultuurmensen en intellectuelen die van op de zijlijn toekijken en steevast holle bespiegelingen maken. Hij ironiseert vlijmscherp het nationaal-socialisme en het Teutoonse denken.
 

Van en met: 
Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver en een gastacteur. Tekst naar Über allen Gipfeln ist Ruh van Thomas Bernhard. Decor en licht: Thomas Walgrave. Kostuums: Inge Büscher. Franse vertaling: Claude Porcell, onder de titel Maître
Productie: 
STAN
Beeld: 
Thomas Walgrave
Locatie: 
NONA
Speeldagen: 
WOE 31 MEI 2017 - 20u30
Praktisch: 

EXTRA: VOLLEDIGE BERNHARD TRILOGIE OP ZAT 3 JUNI | Meer info en tickets
STAN presenteert hun drie bewerkingen van Thomas Bernhard ook als TRILOGIE. Hoe verhouden de stukken zich tegenover elkaar, hoe beïnvloeden ze elkaar?